L’impacte del confinament en infants d’origen migrant planteja nous reptes en la tornada a l’escola

28/09/2020

 

 

La tornada a l’escola no ha estat fàcil. La situació provocada per la crisi de la COVID-19 ha generat molts interrogants a l’hora de plantejar el retorn a les activitats educatives dels nens i nenes, tant en els centres escolars com en aquelles accions educadores que corresponen a l’espai no formal. El curs escolar que acaba de començar presenta uns reptes importants pels i les professionals del món educatiu a causa de la nova situació i també per l’impacte que els mesos de confinament ha tingut en els infants i joves que han tornat als centres escolars.

Per a tots els nens i nenes els mesos de confinament han comportat una pèrdua de les rutines i un aïllament social que ha provocat pors i inseguretats en la tornada a la nova normalitat. Però des de Bayt al-Thaqafa hem detectat que per als infants i joves migrants o amb famílies d’origen migrant hi ha hagut afectacions específiques, provocades principalment per la bretxa digital, que poden tenir conseqüències considerables a nivell educatiu i que els centres escolars han de tenir en compte a l’hora d’afrontar la tornada a l’escola.

L’impacte de la bretxa digital en els infants i joves migrants o d’origen migrant

Els mesos de confinament han fet encara més evident la bretxa digital ja present a la societat. El fet de no disposar de recursos tecnològics o de connectivitat a casa ha dificultat la comunicació d’aquests nens i nenes amb les escoles i les entitats a les quals participen. Com a conseqüència, s’ha produït una desvinculació dels infants i joves que atenem amb els centres, ja que mantenir el contacte per fer-ne el seguiment emocional i educatiu ha estat molt complicat.

Aquesta situació també ha tingut afectacions directes en l’àmbit educatiu. Ha suposat una pèrdua del domini de la llengua dels nens i nenes, fins al punt, a vegades, de no poder expressar-se ni de manera oral ni escrita. I ha contribuït a la dificultat per a realitzar les tasques escolars que es rebien des de les escoles i els instituts, minant així la seva autoestima.  

Tot això ha generat un aïllament social més profund dels nens i nenes i ha agreujat encara més la diferència d'oportunitats que tenen i el perill de caure en una situació d'exclusió social.

Recomanacions per l'acollida a les aules

Davant l’impacte que ha tingut el confinament en els infants i joves migrants o amb famílies d'origen migrant, des de Bayt al-Thaqafa plantegem una sèrie de recomanacions a la comunitat educativa per tal d’assegurar una bona acollida a les aules d’aquests nens i nenes en el nou curs escolar.

Recomanem, en primer lloc, reforçar l’acompanyament emocional amb l’infant. Crear un espai per compartir experiències i emocions durant tot el curs pot ser de gran ajuda per als infants i joves que més pors i inseguretats els ha creat aquesta situació. També, aconsellem centrar-se en aquells coneixements i vincles que romanen i no en els que s’han perdut, per començar a construir des d’aquí.  

Finalment, posem el focus en la importància d’adequar la intervenció als mecanismes que tingui la família, que ha esdevingut una peça clau en el manteniment del vincle amb l’infant durant el confinament. Cal augmentar la implicació de les famílies en el procés educatiu dels infants i joves, tenint en compte la realitat de cada una, i poder així assegurar el dret a l’educació d’aquests nens i nenes.

A Bayt al-Thaqafa ens posem a disposició dels centres escolars i la resta de serveis que acompanyen aquests infants i joves per augmentar la coordinació i adequar l'atenció a les realitats que estan vivint en aquests moments i garantir així que el procés educatiu sigui el més exitós possible.

 

Autoría: Alba Díez, Marta Tiñena i Alba García.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa