Dia Mundial pel Treball Decent

07/10/2018

Amb motiu del Dia Mundial pel Treball Decent, el 7 d'octubre, les entitats que formem part de Red Acoge, exigim al Govern de l'estat espanyol que acabi amb la desprotecció laboral en l'àmbit de l'ocupació domèstica, una situació que afecta principalment a les dones migrants.

S'entén per treball digne o decent el dret de tota persona a comptar amb unes condicions de treball equitatives, satisfactòries, justes i respectuoses amb la seva integritat física i mental.

El dret a treballar constitueix un dret fonamental per assolir una vida digna. Garanteix la supervivència de l'individu i la seva família, a més de contribuir, sempre que la feina sigui lliurement escollida i acceptada, al desenvolupament integral de la persona i al seu reconeixement en el si de la comunitat.

En el Dia Mundial pel Treball Decent, promogut per l'Organització Internacional del Treball (OIT), Red Acoge vol fer especial èmfasi en la manca de regulació i protecció legislativa que segueix presentant el sector del treball domèstic. Un sector que, en el cas d'Espanya, està compost majoritàriament per dones migrants, que són les que pateixen sovint condicions laborals penoses i invisibles per a la resta de la societat, especialment aquelles que treballen com a empleades internes de la llar.

Com assenyala l'OIT, "el treball domèstic continua sent infravalorat i invisible i el realitzen principalment les dones i les nenes, moltes de les quals són migrants o formen part de comunitats desfavorides, i són particularment vulnerables a la discriminació pel que fa a les condicions d’ocupació i de treball, així com a altres abusos dels drets humans ".

La precarietat segueix caracteritzant aquest àmbit laboral: alta irregularitat en la contractació, salaris baixos, hores extres sense remunerar, jornades de més 40 hores per a empleades de la llar internes, falta de vacances, exclusió del dret a la prestació per atur, manca de protecció i d'equiparació en la regulació de la indemnització per acomiadament, inexistència de fórmules perquè la Inspecció de Treball pugui complir la seva funció, etc. En aquest context, moltes dones migrants són, a més, víctimes de situacions d'assetjament i violència sexual per part dels seus ocupadors, la qual cosa augmenta encara més la vulnerabilitat a la qual estan exposades.

"Comencem per desbaratar el mite que el treball de la llar i de les Cures és un treball no qualificat, que pel simple fet de ser dona ja ho saps fer i no és així, es requereix una fortalesa mental, física, psicològica per exercir dit treball, començar a reconèixer el valor que té, perquè no només netegem cases, també som part de l'educació dels menors, i com diu una companya, tenim cura de la memòria d'aquest país [...] "(Dolors Jacinto, Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de les Cures).

"Vaig venir des del meu país amb la meva filla de 3 anys perquè no tenia mitjans per viure allà. La meva germana va trobar una feina per a mi aquí, a la casa d'uns senyors, com a interna. Quan vaig arribar, a la senyora, en mal estat de salut , l'anaven a ingressar en una residència, i el senyor, em va demanar que em quedés, que ell m'anava a tractar molt bé, i que necessitava que algú substituís a la seva dona, que necessitava a una dona per estar amb ell, en tots els sentits de la vida, i atendre la seva casa. Aquest mateix dia la meva filla i jo vam sortir de l'habitatge "(K. Colòmbia).

"Ara mateix només em paguen dues mitges pagues. Sé que em corresponen dues pagues extraordinàries senceres cada any, però estic irregular, i si insisteix, em faran fora de la feina. Necessito mantenir-ho perquè d'aquí a uns mesos podré regularitzar la meva situació i necessito tenir un contracte "(R.G.V. Paraguai).

Com mostren aquests testimonis, hi ha una absència total de protecció dels drets laborals d'aquestes treballadores que trenca les normes fonamentals de l'ordenament jurídic espanyol i les directives europees sobre igualtat i no discriminació. Per això, Red Acoge exigeix ​​al Govern espanyol que:

- Ratifiqui el Conveni núm 189 de l'OIT sobre les treballadores i els treballadors domèstics per tal de respectar, protegir i complir amb els drets de les treballadores domèstiques, així com la Convenció internacional sobre la protecció dels drets de tots els treballadors migratoris i de les seves famílies.

- Anul·li l'esmena 6777 incorporada als pressupostos generals de l'Estat de 2018, reconeixent l'equiparació de cotitzacions en base als salaris reals i la cobertura de buits per al càlcul de pensions.

- Incorpori plenament els drets de les treballadores i treballadors domèstics en el Règim General, eliminant el sistema especial i el reconeixement en el marc de l'Estatut dels Treballadors.

- Reconegui jurídicament el treball de les cures actualment sota el Sistema especial d'Ocupació de Llar, reconeixent-lo com categoria professional diferenciada i valorant la seva enorme aportació per sostenir el benestar de les persones i de la societat en el seu conjunt.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa