L’empremta de Teresa Losada

31/10/2018

Enguany s’han complert cinc anys des que ens va deixar la nostra fundadora, Teresa Losada. D’ella en guardem el record i tot el que vam aprendre al seu costat.  Teresa fou un referent en el diàleg entre cultures. Ja als anys 70 va entendre com ningú el fenomen de la migració i va veure molt clar com s’havien d’acollir les persones. Teresa ens va ensenyar que si volem ser una societat rica i en evolució cal que posem en valor la diversitat i reconeguem la importància de les aportacions que cada persona fa a la comunitat.

Amb la Jornada “Tots som nosaltres” que celebrarem el pròxim 6 de novembre volem mantenir viu el seu record. Us agraïm la bona acollida que ha tingut la jornada. Gràcies per acompanyar-nos i contribuir a mantenir viu el llegat de la Teresa.

A continuació volem compartir-vos les paraules que Joaquim Erra, amic i gran coneixedor de la tasca de Teresa, va escriure en el seu comiat.

 

L’empremta de Teresa Losada

Fer memòria de Teresa Losada és revitalitzar l’abraçada universal de les persones, les seves cultures i creences. Teresa, franciscana missionera, juntament amb les seves Germanes de la comunitat de Sant Vicenç dels Horts, va sembrar i impulsar l’actual Fundació Bayt al-Thaqafa. Una dona inquieta, intel·ligent, generosa i feta per als altres. Teresa va iniciar aquest projecte com ho fan les dones y homes amarats d’esperit, des de la vida y amb la seva pròpia vida. Compromesa i identificada amb la realitat de les persones migrades del Magreb, en els moments més inicials, va donar un gir a la seva trajectòria. Va renunciar a la seva càtedra i a la docència d’àrab a la Universitat de Barcelona i es va dedicar a va compartir amb els que arribaven amb una altra llengua, cultura i religió.

Teresa fou pont de cultures, però sobretot fou una mà generosa i de cor fraternal. Es va dedicar del tot i sense reserves a estar atenta a la vida i a les necessitats dels que arribaven, i amb una gran visió, a donar suport i orientar als que acollien. El contacte diari el va enriquir contínuament amb els seus coneixements i especialment amb la saviesa del cor. Una dona intuïtiva, profunda, espiritual, que juntament amb les persones que arribaven va mastegar, reflexionar i orar la vida de cada dia. Aquesta era la seva manera d’acollir i acompanyar. Bayt al-Thaqafa recull els orígens que ella ens va mostrar, ser porta oberta i mà que sosté i acompanya. De Teresa vam aprendre el que ella contagiava: estar atents, amb delicadesa i respecte; servir sense preocupar-se molt o res de la mesura; respectar i estimar allò diferent, en les seves paraules: “arribar a entendre el diàleg com una actitud interior, com una manera de ser, doncs els murs del nostre cor han cedit”.

Teresa fou, és i serà, mestra i referent davant un tema que segueix latent en els nostres dies: optar entre emmurallar les fronteres o amb bondat i intel·ligència, obrir els braços a l’acollida i la fraternitat.

Autor: Joaquim Erra, membre del Comitè de Direcció de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i de l’equip de la Direcció General de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Província d’Aragó - Sant Rafael i membre del patronat de la Fundació Bayt al-Thaqafa.

 

 

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa