Tornen les Jornades Gatzara, una aposta per descobrir tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana

17/03/2022
  • Yacine Belahcene, Salwa L. Gharbi, Màrius Serra, Pius Alibek, Sallima Jirari,... del 17 al 21 de maig de 2022 a Barcelona protagonitzaran cinc dies d’activitats sobre història, música, gastronomia, llengua, cinema i religió per a fer una immersió a les arrels àrabs que portem dins.
  • Centres cívics, biblioteques i projectes culturals de Barcelona se sumen a programar activitats paral·leles sobre tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana en el #GatzaraOFF
  • L’acte inaugural serà a càrrec de Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, amb la presentació del marc teòric “Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència”
  • Ja està en marxa el Concurs de fotografia Mirades Gatzara amb jurat i premis de luxe i una exposició que s’inaugurà el 3 de maig a Centre de Fotografia Català Roca

La interculturalitat forma part de la idiosincràsia de la cultura catalana. Segles de migracions i intercanvis han regalat un pòsit de costums, receptes, paraules,... amb segell arabomusulmà que avui sentim i vivim com a pròpies. Les Jornades Gatzara, que organitza la Fundació Bayt al-Thaqafa, són un espai obert a tota la ciutadania per conèixer i compartir la cultura arabomusulmana que portem dins, un espai per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos antimigració que van a l’alça. 

De la segona edició de les Jornades Gatzara en destaca:

- L’acte inaugural del dimarts 17 de maig a les 19h a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), un espai de reflexió sobre islamofòbia on es presentarà el marc teòric “Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència” escrit per Moussa Bourekba, investigador del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). En taula rodona amb Oumaya Amghar, representant de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans de Comunicació, investigadora de l’IEMED, Salwa L. Gharbi,  política, feminista i activista social. Ex-directora de Departament de drets humans i diversitat cultural del Centre UNESCO de Catalunya i ex-diputada del Parlament de Catalunya. Hi assistiran també representants de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Bayt al-Thaqafa. 

- L’engegada del concurs i exposició de fotografia Mirades Gatzara sobre interculturalitat arabomusulmana, dinamitzat amb l’associació Fuga Foto, que s’exposarà a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca del 3 al 13 de maig, amb Joan Roura, periodista de TV3, especialista en el Pròxim Orient; Bernat Millet, fotògraf i codirector de Lumínic Festival; Anna Surinyach, fotògrafa documental i editora gràfica de la revista 5W, entre d’altres. Ja es poden consultar les bases i enviar fotografies a jornadesgatzara.org.

- La possibilitat d’experimentar la interculturalitat àrabcatalana a través d’activitats molt diverses. Dimecres 18 de maig a les 19h a l’Església de Sant Pau del Camp tindrà lloc una sessió sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l’Associació Adalil, espiritualitat i cultura, i la psicòloga humanista Roser Tordera, que acabarà amb una meditació compartida amenitzada amb el grup de cant sama'a, Al-Wasl. Dijous 19 de maig a les 20h als Cinemes Girona tindrà lloc un cinefòrum amb el documental Mothers i la intervenció de Salima Jirari, distribuïdora DOCS Barcelona i consultora especialitzada en diversitat, Salwa L. Gharbi, política i activista i l’associació Amics dels Infants del Marroc. Divendres 20 de maig a les 18h a l’Espai Mallorca es farà un taller de rap dinamitzat per Elane, tallerista de Versembrant, escola popular, amb la participació de Yacine Belahcene, músic i productor de música mediterània urbana. Dissabte 21 de maig a les 12h a l’Espai Terra Veritas es podrà gaudir d’un taller de gastronomia, amb la intervenció de l’escriptor i gastrònom Pius Alibek i la dinamització d’alumnes de l’Escola Restaurant El Repartidor - Llindar Tragaluz i el dissabte 21 de maig a les 17h i a les 18h tindrà lloc una ruta àrab pels carrers de Barcelona creada amb CultRuta, guiatge i serveis culturals i dinamitzada per les guies oficials Mariona i Elisenda Soler.

- L’engegada del programa d’activitats paral·lels Gatzara OFF amb el qual desenes d’equipaments i projectes de Barcelona programaran entorn “tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana”. En destaquen els Enigmàrius diaris de Màrius Serra a les seves xarxes socials entorn a paraules d’origen àrab i la programació de tallers i clubs de lectura en diversos centres cívics i biblioteques de Barcelona.

Amb aquesta segona edició de les Jornades Gatzara, la Fundació Bayt al-Thaqafa vol posar en valor la necessitat de fer xarxa per a frenar el creixent discurs estigmatitzador del món àrab i l’islam i el repte imprescindible de generar experiències compartides en positiu.

 

"Les cultures no són blocs de formigó, s'enriqueixen reciprocament sense que en siguem plenament conscients”

Teresa Losada, fundadora de Bayt-al-Thaqafa

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa