Dia Internacional de les Persones Migrants. Dret a migrar amb dignitat

19/12/2018

Segons dades del Missing Migrants Project de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) de Nacions Unides, 2.217 persones han mort aquest 2018 intentant creuar el Mediterrani. A tot el món, la xifra de persones mortes o desaparegudes ascendeix a 4.476 persones.

La mobilitat humana és una complexa realitat que a dia d'avui està caracteritzada per l'enorme pèrdua de vides humanes, la impunitat per als autors d'aquests fets i una tolerància generalitzada davant aquestes morts. Les persones migrants pateixen greus violacions dels seus drets al llarg de totes les etapes migratòries: rutes de fugida plenes de riscos, xarxes de tràfic il·lícit, condicions laborals d'explotació i una llarga llista de situacions intolerables a les que cal posar fi.

Amb motiu Dia Internacional de les Persones Migrants (18 de desembre), Bayt al-Thaqafa i totes les entitats federades de Red Acoge, hem insistit en la importància d'apostar per una societat on totes les persones puguin gaudir dels seus drets en igualtat de condicions i sense cap discriminació.

Per això, compartim el comunicat amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants que exigeix ​​al govern que adopti les mesures polítiques i legislatives necessàries per a garantir els drets de totes les persones migrants, entre elles:

• Impulsar la derogació de la disposició final primera sobre el règim especial de Ceuta i Melilla establert en la Llei de Seguretat Ciutadana, que autoritza les devolucions sumàries.

• Complir en tots els casos amb la seva obligació de prestar auxili a qualssevol persona que es trobi en perill. Tota embarcació en perill ha de ser socorreguda.

• Assegurar la protecció jurídica dels menors no acompanyats.

• Equiparar els drets laborals de les treballadores de la llar en el Règim General de la Seguretat Social en el marc de l'Estatut dels Treballadors.

• Tancar els Centres d'Internament d'Estrangers.

• Desenvolupar veritables polítiques d'integració que fomentin la igualtat d'oportunitats.

• Modificar el model de cooperació amb el Marroc.

• Ratificar la Convenció Internacional sobre la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migrants i dels seus Familiars.

Migració amb dignitat

En Bayt al-Thaqafa acompanyem les persones que arriben a la nostra entitat en la recerca d'un futur en dignitat. Sovint hem expressat la nostra preocupació per les polítiques europees de tancament de fronteres que enlloc de cercar la inclusió de les persones, fan que migrar sigui cada vegada més perillós i es perdin més vides en el camí. S'estan vulnerant drets tan bàsics com el dret a la vida o a fugir d'un país, tots dos contemplats en la Declaració Universal dels Drets Humans.

La setmana passada l'Estat espanyol va signar el Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular, per a un abordatge multilateral de la migració. Aquest pacte suposa un canvi radical en les polítiques de dissuasió, externalització, militarització i enfortiment de la seguretat del control de fronteres dutes a terme per la majoria de països.

El pacte, que no es vinculant, reafirma el respecte a la sobirania dels estats a adoptar les seves pròpies polítiques migratòries i també es basa en els tractats internacionals de drets humans que obliguen els Estats a respectar, protegir i garantir els drets humans de tota les persones, sense cap discriminació.

Per la seva part, Nacions Unides va escollir "Migració amb dignitat" com a lema per commemorar el Dia Internacional de les Persones Migrants.

Hem d'exigir als països i organismes competents que siguin coherents i cooperin en qüestió de migració. És la seva obligació protegir la vida de les persones i garantir la igualtat d'oportunitats i el dret a una vida digna.

Comunicació, intercanvi i diàleg

És necessari que aprenguem a veure la migració i el diàleg entre cultures com una oportunitat i una font de diversitat que ens enriqueix a tots. Per fer-ho, és indispensable que ens coneguem, que perdem la por a acostar-nos, per molt diferents que ens creguem.

Teresa Losada, fundadora de Bayt al-Thaqafa, ens va deixar reflexions irrebatibles sobre la importància d’acollir i com fer-ho: "Comunicació, intercanvi, diàleg i trobada, camí que porta a la certesa que tots compartim la mateixa humanitat".

Només una societat diversa, en la qual posem en valor les aportacions de tots i cadascuna, podrà ser una societat en evolució.

 

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa