Projecte comunitari per desestigmatitzar els menors migrants no acompanyats

10/06/2019

Des de 2018 a Bayt al-Thaqafa oferim la formació especialitzada "Tast de perruqueria i barberia", dirigida a menors no acompanyats i ex tutelats de la Generalitat. A cada nova convocatòria, les places s'esgoten al moment, amb llistes d'espera de més de 20 persones. Aquesta formació s'organitza des del nostre Projecte de suport integral a joves que atén i acompanya a un col·lectiu que, tot i que té enormes potencialitats i recursos personals, freqüentment és estigmatitzat i exclòs. Es tracta de joves que s'enfronten a situacions de molta duresa per dur endavant el seu projecte vital i migratori. Degut a la situació d'indocumentació que els acompanya, no poden accedir a l'educació reglada (Educació Secundària Obligatòria, Programes de Formació i Inserció, etc.). Així mateix, quan arriben a la majoria d'edat, la documentació que poden arribar a obtenir (NIE amb vigència d'un any) no permet treballar ni facilita accedir a formació laboral. Per pal·liar aquesta situació i juntament amb la forta demanda que veníem rebent en els últims anys per part de joves que volien formar-se en aquesta professió i no trobaven ofertes adaptades als seus perfils i necessitats, va néixer el curs "Tast de perruqueria i barberia".

Caràcter comunitari

El barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera de Barcelona, ​​on es troba la nostra seu, és un territori que s'ha convertit en un espai de relació dels menors i joves migrants no acompanyats. Com a conseqüència de la seva situació de vulnerabilitat i exclusió social, s'ha generat una imatge estigmatitzada d'ells. Per trencar amb aquesta imatge, era essencial que el curs "Tast de perruqueria i barberia" tingués un caràcter comunitari. Així, vam començar el projecte gràcies a la convocatòria Impulsem el que fas de Barcelona Activa - entitat mitjançant la qual l'Ajuntament de Barcelona busca fomentar l'economia social local- aliant-nos amb un establiment del barri, la perruqueria Lolita Blu, qui no va dubtar a unir-se a la iniciativa des del primer moment. En la formació, els joves realitzen una part teòrica i una part pràctica, impartides per la professional propietària de l'establiment i es complementa amb sessions d'aprenentatge instrumental de l'idioma a la nostra seu a Barcelona. A més, es treballen hàbits d'autonomia personal.

El fet de desenvolupar aquest curs en una perruqueria del barri, en un carrer comercial, ha impactat en positiu en la percepció dels veïns i veïnes sobre els joves, avançant en l'eliminació d'estigmes i facilitant la seva inclusió. En el marc del curs, hem realitzat accions com sessions de pentinat gratuïtes per fomentar la interrelació entre els alumnes i la ciutadania i el barri.

Per a les properes edicions del curs ens proposem ampliar la xarxa d'establiments participants, cosa que fins ara ha estat una dificultat. Esperem que altres comerços s'animin a col·laborar en el projecte després de la valoració tan positiva dels dos primers cursos.

Experiències

Abderrahim és un dels joves que ha cursat la formació. Va arribar a Catalunya sol, sense la família, a l'agost de 2017, sent menor d'edat. Quan va complir els 18 anys, va sol·licitar una plaça a la DGAIA per a joves ex tutelats però en aquell moment no n'hi havia cap de disponible. Com molts joves majors edat, Abderrahim es va quedar al carrer. El van posar en contacte amb la nostra fundació i va començar el taller de perruqueria.

Similars situacions són les viscudes per altres alumnes del curs, el testimoni dels quals estan recollits en aquest reportatge publicat a El Periódico.

A Bayt al-Thaqafa acollim i treballem amb aquests joves (majoritàriament nois) des de fa 20 anys, per tant, podem dir que el Projecte de suport integral a joves és un programa pioner i que es va adaptant als canvis per anar donant respostes a les necessitats. La peculiaritat és que oferim una atenció i acompanyament continuat en el temps, mantenim el vincle mentre els nois i noies segueixin estant en situació de vulnerabilitat i ho necessitin i a més els oferim un entorn de confiança i seguretat.

Els menors i joves no acompanyats representen una població extremadament vulnerable i amb una manca d'oportunitats molt significativa que requereix recursos especialitzats i integradors que fomentin les capacitats d'autonomia, empatia i solidaritat que han desenvolupat abans i durant el seu procés migratori.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa