Desemparament de les persones amb diagnòstics de salut mental després de quedar fora del programa de protecció internacional

26/02/2021

El programa estatal de protecció internacional té com a objectiu acompanyar en les seves diferents fases a les persones sol·licitants i / o beneficiàries de protecció internacional a crear un vincle amb la societat d'acollida i aconseguir autonomia i independència. Les entitats que acullen no només donen cobertura a les necessitats bàsiques sinó que també treballen tots aquells aspectes que incideixen en l'itinerari d'inclusió social i laboral d'aquestes persones, com l'aprenentatge de l'idioma, el coneixement de l'entorn, els aspectes jurídics i l'atenció psicològica.

A Bayt al-Thaqafa, entitat gestora del programa estatal de protecció internacional com a membre de Red Acoge, hem desenvolupat un dispositiu específic d'atenció i acompanyament a persones sol·licitants d'asil amb un diagnòstic de salut mental. Actualment disposem de 15 places i atenem a persones amb diagnòstics com esquizofrènia, autisme, trastorn per estrès posttraumàtic, discapacitat.

És el cas de Yassin (nom fictici), de 40 anys, amb un diagnòstic de salut mental i que té reconegut el 57% de discapacitat. Va fugir del seu país natal per amenaces i agressions físiques i psicològiques per motius polítics i religiosos. En arribar a l’Estat espanyol va sol·licitar protecció internacional i va entrar al programa estatal d'acollida. Se’l va derivar a un dels nostres pisos, on ha rebut acompanyament i suport fins que fa uns mesos li van denegar la protecció internacional i va quedar fora de programa. En quinze dies va haver d'abandonar l'allotjament i va quedar sense accés a cap recurs, sense ajudes econòmiques ni socials.

Les contradiccions del programa estatal d'acollida

No és un cas aïllat. La gran majoria de persones demandants d'asil rebran una resolució negativa i hauran d'abandonar l'itinerari. Una situació que es veu agreujada amb les persones amb un diagnòstic de salut mental, que queden totalment desemparades i en situació de vulnerabilitat extrema. A més, la resolució arriba després tot un periple de processos canviants i inestables que generen una greu inseguretat jurídica a les persones sol·licitants de protecció internacional, segons venim denunciant diverses entitats des de fa anys.

Per això, des Bayt al-Thaqafa intentem anticipar-nos a aquesta situació i des que les persones beneficiàries arriben al nostre dispositiu fem tot el possible per trobar altres recursos adequats a les seves necessitats. A més, a mesura que van adquirint més autonomia procurem vincular-les a Serveis Socials. Però actualment els recursos als quals se'ls pot derivar estan saturats i els dispositius existents no responen a les necessitats d'aquestes persones ni tenen una perspectiva intercultural.

Mantenim el nostre compromís amb les persones que atenem

Actualment Yassin té una feina que li permet assumir les seves despeses d'allotjament i encara que està fora de el programa estatal de protecció internacional, segueix rebent el suport i seguiment de l’equip de professional de Bayt al-Thaqafa. Perquè el nostre compromís amb les persones que atenem és acompanyar-les fins que assoleixin la plena autonomia.

Per això, seguim atenent les persones que han quedat excloses, oferint-los suport i cobrint les seves necessitats bàsiques amb recursos propis de l'entitat. Per desenvolupar el nostre propòsit col·laborem amb la fundació Mambré, que ofereix a les persones sense llar habitatges a un preu assequible, adequades i equipades. A més, sempre que sigui necessari intentem mantenir el seguiment psicològic i social.

Conseqüències greus després de quedar fora de el programa

Però en l'últim any estan augmentat les denegacions de les sol·licituds de protecció internacional a un ritme desorbitat, el que fa que les entitats no puguem seguir donant suport ni oferir alternatives, ja que els recursos existents estan saturats.

Per això, ens trobem que les persones que tenen un diagnòstic de salut mental queden en situació de desemparament extrem i sense seguiment psicosocial un cop fora de el programa. De fet, les mateixes circumstàncies es donarien amb les persones que acabessin el programa amb una resolució positiva, ja que no tindrien seguiment educatiu ni recurs d'allotjament garantit, tot i que sí tindrien una situació administrativa regularitzada.

Un context insostenible amb greus conseqüències per a aquestes persones, que en quedar desemparades, tenen més risc a patir descompensacions a nivell de salut mental i recaigudes. A Bayt al-Thaqafa creiem que cal trobar una solució que permeti seguir mantenint l'acompanyament a aquestes persones i se'ls garanteixi un recurs d'allotjament i suport social per evitar que quedin en situacions de màxima vulnerabilitat.

 

Autores: Alba Garcia i Victoria Pont. Equip de Comunicació - No discriminació.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa