Els sabers i les dones
En el marc del sistema capitalista i heteropatriacal que regeix la nostra societat, el saber construït i transmès per les dones ha restat invisibilitzat i circumscrit a l'àmbit privat i dòmestic. El no reconeixement d'aquests sabers, ha estat fins a tal punt que les mateixes dones que els poseeixen no els identifiquen com a tals. El reconeixement d’aquests sabers esdevé un acte transformador en sí mateix. En el cas de les dones en què se suma un procés migratori, es un reconeixement al seu propi bagatge i també de la societat d’arribada per aquests sabers de dones amb processos migratoris a qui la societat ha desposseït de coneixement i capacitat d’aportar. Aquest intercanvi facilita l’empoderament de les dones i la reforça la seva autonomia.
El projecte Raisa forma part de l’àrea de dones de Bayt al-Thaqafa. Ofereix espais de sororitat, confiança i intercanvi entre dones migrades i eines per pal·liar les múltiples càrregues estructurals que les afecten: coneixement de la llengua, serveis i recursos al seu abast, dels seus drets, de com accedir-hi, etc. Està format per quatre grups: tres d’aprenentatge sociolingüístic i un grup autogestionat de suport mutu, cures i reconeixement identitari que es reuneix els dissabtes. Es fomenta l’aprenentatge de la llengua des de l’interès, d’una manera amable i des d’allò que les interpel·la. D'aquesta manera, es generen espais de construcció col·leciva de coneixement, de referències compartides, memòries i també es genera xarxa.
Les Jornades Gatzara, un espai de coneixement femení, intercultural i obert a la ciutadana
Per segon any, les dones vinculades a Raisa han liderat una de les propostes de les Jornades Gatzara, una iniciativa anual de sensibilització en interculturalitat arabomusulmana. En les III Jornades Gatzara, van oferir un taller sobre salut i cures al voltant de remeis casolans, que van evidenciar com els coneixements transmesos entre generacions de dones han permès la subsistència de les famílies i les societats. En aquest tríptic us compartim algunes de les receptes interculturals que vam compratir en l'acte.
Per a les IV Jornades Gatzara d'enguany, les dones de Raisa mostraran com es cuina un sfouf, un dolç fet de fruits secs tradicional del Ramadà amb molta presència al Marroc. Serà el proper 26 d’abril a les 11h al Mercat de Santa Caterina, en una sessió que comptarà amb l’aportació de la xef i activista Ada Parellada.
L’elecció de l’sfouf ha estat compartida pels grups de Raisa per ser un dolç amb moltíssimes aportacions i varietats de dones i vinculat a la festivitat del Ramadà, que s’ha celebrat durant la preparació de les Jornades. És un aliment multiproteïc fet a base de fruits secs, farina i sucre, que ajuda a preparar el cos per als períodes de dejú. L’sfouf, a més, es manté força temps en bon estat i servia per a guardar en viatges llargs, com és el cas de les peregrinacions. No és casual, per tant, que l’sfouf sigui típic en aquests períodes: és part d’un coneixement implícit, popular i feminitzat des de l’experiència de dones que el sistema patriarcal ha invisibilitzat.
A més de l’sfouf, els grups han preparat una desena de receptes que properament podreu consultar. Han servit de punt de partida per a l’intercanvi d’experiències i el diàleg interreligiós, trobant aspectes en comú entre les creences diverses de les dones que en formen part. Durant les sessions s’ha introduït vocabulari al voltant de la cuina i el menjar i s’ha fet una visita al mercat per comprar-hi ingredients que ha servit per posar-lo en pràctica.