Mig miler de persones omplim Santa Maria del Mar en el 50è aniversari de Bayt

La Basílica de Santa Maria del Mar s'ha omplert amb més de mig miler de persones per celebrar els 50 anys de Bayt al-Thaqafa. La celebració, que ha reunit la comunitat de Bayt, ha servit per recordar el llegat i valors de Teresa Losada i reivindicar els drets de les persones migrades.

Salvador Pié, rector de la Basílica, ha obert l'acte recordant el vincle de Bayt amb Santa Maria del Mar: "aquí s'hi van donar els primers passos de la gran obra de Teresa Losada". Una obra que Soraya Ares, directora de Bayt al-Thaqafa, ha posat en valor avui més que mai: "En un món on el que és local es dissol enmig del que és global, es fan imprescindibles el diàleg i la trobada".

Ivan Pera, comissionat del pacte per Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona, també ha elogiat la figura de Teresa Losada: "es va anticipar, va saber llegir els signes del temps i va iniciar una tasca avui reconeguda per tothom". També ho ha fet David Moya, director general de Migracions i Refugi del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya: "el llegat de Teresa Losada és de plena actualitat".

Els pilars de Bayt

La pràctica d'acollida formulada per Teresa Losada es concep com un camí de transformació social, que comença en la primera acollida i s'orienta cap a la consecució d'una ciutadania plena en una societat diversa. Ho recull Rafa Crespo, membre d'Intercultura, Centre pel Diàleg Intercultural de Catalunya i tècnic de l'Oficina Antiracista, Intercultural i Drets Civils de Sant Vicenç dels Horts, en el marc teòric del 50è aniversari: L'acollida a Bayt, fonament per construir una societat intercultural sòlida i perdurable.

"La migració i la diversitat han d'implicar tothom, no només una part de la societat. És el conjunt de la societat qui s'adapta als canvis que implica la diversitat", ha exposat Rafa Crespo.

 

"No hi ha convivència sense interacció, sense intercanvi, ni sense diàleg"
Rafa Crespo, membre d'Intercultura, Centre pel Diàleg Intercultural de Catalunya i tècnic de l'Oficina Antiracista, Intercultural i Drets Civils de Sant Vicenç dels Horts

 

Diàleg i acollida: models per a la transformació social

La periodista Marta Font -presentadora de l'acte- ha moderat la taula rodona 'Diàleg i acollida: models per a la transformació social'. Sara Bajiji, advocada experta en dret d'estrangeria i membre de Bayt, ha compartit que "a Bayt entenem l'acollida com una rebuda d'igual a igual; en què al centre hi ha sempre la persona i el seu bagatge". Uassima Boutaliss, representant de la Mesquita Rahma de Sants, ha compartit aquest model i hi ha aprofundit: "l'acollida ha de ser inclusiva, no discriminatòria i centrada en les necessitats de les persones, sense jutjar-les i tractant-les amb dignitat i respecte". Said Azelif, responsable d'assessorament jurídic de l'associació GADEM, a Rabat, ha posat l'èmfasi en "vetllar perquè les persones no tinguin dependència envers les associacions".

Des de GADEM, ha explicat Said Azelif, l'acompanyament és sobretot jurídic: "la millor manera d'ajudar les persones migrades és a través dels drets perquè puguin exercir llibertats i drets fonamentals", però també a través de la incidència política "nacional, internacional, i sobretot en relació a la política europea que ens impacta molt pel que fa a polítiques migratòries".

Uassima Boutaliss, de la Mesquita Rahma, ha reivindicat l'enxarxat a l'hora d'acollir persones migrades "durant 40 anys de trajectòria hem après a col·laborar, hem fet xarxa amb altres entitats del barri, i això ens permet enfortir la cohesió".

Sara Bajiji, de Bayt, ha denunciat que "no pot ser que hi hagi persones que estiguin fins a 15 anys sense permís de residència" i ha reclamat que "tenim drets, i si no es garanteixen, els haurem de reclamar".

 

"A Bayt entenem l'acollida com una rebuda d'igual a igual, en què al centre hi ha sempre la persona i el seu bagatge"
Sara Bajiji, advocada experta en dret d'estrangeria i membre de Bayt

 

La cloenda de l'acte ha comptat amb el parlament d'Àlex Blasi, tècnic dels programes d'Allotjament Temporal i Acollida Sociolingüística de Bayt i voluntari des de 1994, que ha repassat l'històric de l'entitat, ha reivindicat novament a Teresa Losada, i ha recordat que "hi ha molta feina per fer" perquè "no hi ha encara el reconeixement d'una ciutadania plena per a les persones migrades".

Han tancat els parlaments Isabel Álvarez, germana Franciscana Missionera de Maria, i Quim Erra, germà de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, les dues congregacions que conformen el Patronat actual de Bayt. "El diàleg ens ha permès ampliar la nostra pròpia mirada, obrint-la i universalitzant-la per construir-nos com una gran família humana; això és Bayt al-Thaqafa, una gran família humana", ha defensat Isabel Álvarez. "Teresa Losada va anar preparant la terra perquè pugui ser una terra d'acollida sense conflicte, on les persones puguin sentir-se reconegudes i valorades", ha tancat Quim Erra.

 

"Teresa Losada va anar preparant la terra perquè pugui ser una terra d'acollida sense conflicte, on les persones puguin sentir-se reconegudes i valorades"
Quim Erra, germà de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu

 

L'acte ha acabat amb la música de Pedro Burruezo & Nur Camerata, que han interpretat peces vinculades a diferents tradicions culturals i religioses, i un refrigeri a càrrec de Mescladís, projecte de restauració amb mirada social.

 

Viernes, 22 Noviembre, 2024

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa